Genel

Geleceğin Gözde Meslekleri

GELECEĞİN GÖZDE MESLEKLERİ

 

1- VERİ ANALİSTİ VE VERİ BİLİMCİ

Veri analisti; şirketlerin portföyünde bulunan bilgileri, bilgisayar ile inceleyip yorumlayan ve bu bilgileri raporlayan kişiye verilen unvandır.

Veri analistleri; yapılan verilerin analiz ve ölçümlerini tespit edip, bu ölçümlerin bireyler tarafından daha anlaşılır halde gelmesini sağlarlar.

Veri analisti olabilmek için; üniversitelerin matematik, ekonomi, istatistik ve bilgisayar bölümlerinden mezun olmak yeterlidir.

 

2- VERİ MÜHENDİSLİĞİ

Veri mühendisleri; veri analistlerinin, analiz edilecek bilgileri hazırlayan uzman kişilerdir.

Bir şirkete ait verilerin toplanmasını, depolanmasını ve raporlanmasını sağlar.

Veri mühendisi olmak isteyen bireyler üniversitelerin bilgisayar ya da bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olmamalı gerekmektedir.

 

3- VERİ GÜVENLİĞİ UZMANI

Veri güvenliği uzmanı; çalışmış olduğu şirkete ait verilerin korunması için gerekli önlemleri alır, veri güvenliği ile ilgili sistemlerin kurulum altyapısını dizayn eder ve sistemden kaynaklı sorunları tespit eder.

Veri güvenliği uzmanı olmak için; bilgisayar mühendisliği, yapay zekâ mühendisliği ya da veri mühendisliği bölümünü tamamlanmalıdır.

 

4- YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ

Makinelerin insan beyni gibi verimli çalışacak şekilde planlama yapan, makine algoritmasını tasarlayan ve bu alan ile ilgili tüm çalışmaları yapan kişilere yapay zekâ mühendisi denir.

Mühendisler yapay zekâ ürünlerini test eder, sistemli çalışıp çalışmadıklarını kontrol eder.

Yapay zekâ mühendisi olabilmek için; ilgili üniversitenin yapay zeka mühendisliği bölümünden mezun olmaları yeterlidir.

 

5- LOT (NESNELERİN İNTERNETİ) UZMANI

Nesnelerin interneti anlamına gelen ‘’lot’’ internete bağlı cihazların oluşturduğu bir topluluktur.

Lot uzmanlığı ise dünya üzerinde bulunan tüm cihazların birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için programlamalarını bilen ve bu cihazların birbiri ile koordineli çalışmasını sağlayan kişilerdir.

6- ALTERNATİF ENERJİ UZMANI

Enerji uzmanı; bir kurum ya da işletmenin kullanmış olduğu enerji sistemlerini daha verimli hale getirmek için çalışan bireylere verilen unvandır.

Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmalar yaparak sistemlerin daha verimli ve ekonomik çalışmasını yönetir.

Enerji uzmanı olmak isteyen kişiler; ilgili üniversitelerin enerji sistemleri mühendisliği bölümünden ya da mühendislik fakültelerinden mezun olmaları yeterlidir.

 

7- 3D ÜRETİM MÜHENDİSLİĞİ

3 boyutlu yazıcıların kullanımını çok iyi bilen, bilgisayarda tasarım yapabilen, imalat işlemlerini yapabilen ve imalat sürecinde doğrudan teknolojiden destek alan kişilere verilen unvandır.

Üretim mühendisleri sağlık, eğlence, turizm, gıda ve bilgisayar alanlarında aktif olarak görev almaktadırlar.

3D üretim mühendisi olmak için ilgili üniversitelerin bilgisayar, yazılım, elektrik ve elektronik mühendisliği, fizik ve matematik bölümlerinin birinden mezun olması yeterlidir.

 

8 – DİJİTAL PAZARLAMA VE STRATEJİ UZMANI 

Dijital pazarlama uzmanı; çalıştığı firmanın markası için hedef pazar ve kitlesini tespit eden ve markayı daha tanınır hale getiren kişiye verilen unvandır.

Dijital pazarlama uzmanları; sosyal medya, SEO, SEM ve Google araçlarını kullanma konusunda bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdırlar.

Dijital pazarlama uzmanı olabilmek için kendinizi bu sahada geliştirmeniz gerekmektedir. Bu alanla ilgili kitaplar okuyup, videolar izleyebilirsiniz. Ancak alanda profesyonel olmak istiyorsanız mutlaka uzman kişiler tarafından yardım almanız gerekmektedir. Ayrıca sektörü yakından takip etmek için      e-ticaret siteleri, sosyal medya, dijital platformlar formlar vs. gibi yerlerde vakit geçirmelisiniz.

 

9- GENETİK UZMANI

Canlı organizmaları oluşturan DNA gibi genetik şifreleri çözümleyen, DNA oluşumunu araştıran, elde edilen verileri tıp alanında kullanması için yorumlayan, raporlayan kişilere genetik uzmanı denir.

Genetik uzmanları; tüp bebek tedavisi, ilaç araştırma ve geliştirme çalışmaları, kök hücre tedavileri gibi alanlarda çalışmalar yapmaktadırlar.

Genetik uzmanı olabilmek için; üniversitelerin moleküler biyoloji ve genetik bölümlerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

 

10- ROBOT MÜHENDİSLİĞİ

Robot mühendisliği; robot ve robotik sistemleri geliştiren, robotların üretimi, tasarımı ve işleyişi ile ilgili çalışmalar yapan bilim dalıdır.

Günümüzde robotik teknoloji; savunma, havacılık, otomotiv, tıp, tekstil ve enerji alanlarında kullanılmaktadır.

Robot mühendislerinde kodlama, analitik düşünme, yaratıcılık, problem çözme, yazılım programlarını kullanabilme gibi temel becerilere sahip olmaları gerekmektedir.

Günümüzde üniversitelerimizde robotik mühendisliği ile ilgili bir bölüm açılmamıştır. Ancak bu alan ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Özellikle çok küçük yaşlarda çocuklarımıza ‘’stem eğitimi’’ adı altında, robotik kodlama eğitimleri verilerek hem çocuklarımızın gelişimine katkı sunulmakta hem de bu mesleğin ilerleyen zamanlarda ülkemizde daha popüler hale gelmesine katkı sunmaktadır.

 

11- GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ

Giyilebilir teknoloji; insanlar tarafından giyilebilen teknolojik aletlerin genel adıdır ve vücut hareketlerini izleyen akıllı sensörlerle yüklüdür.

Akıllı saatler, giyilebilir hoparlör, akıllı kontakt lensler, akıllı yüzükler, akıllı kemerler, akıllı tasmalar, akıllı ceketler, teknolojik ayakkabılar, akıllı gözlükler, başa takılan ekranlar, akıllı giysiler, implantlar, vücuda yerleştirilen bilgisayarlar gibi ürünler giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer almaktadır.

Giyilebilir teknoloji tasarımcıları ise giyilebilir teknolojik ürünlerin ve cihazların insanların ihtiyaçlarına göre geliştirirler. Yeni projeler insanlığın hayatına renk katar.

Şu an üniversitelerimizde giyilebilir teknoloji tasarımcılığı bölümü bulunmamaktadır. Ancak giyim, üretim teknolojisi bölümünde ya da endüstri ürünleri tasarımı bölümünde okunarak bir nebzede olsa giyilebilir teknoloji tasarımcılığı için bir adım atılmış olunacaktır.

 

12- BLOCKCHAIN UZMANLIĞI

 

13- DRONE PİLOTLUĞU

İnsansız hava araçlarını kullanan kişilere drone pilotu denir.

Drone pilotluğu uzmanlık gerektiren bir meslek dalı olduğu için drone pilotlarının kendilerini sürekli geliştirmesi gerekmektedir.

Drone pilotu olabilmek için bireylerin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’nden verilen drone pilot lisans belgesine sahip olmaları gerekmektedir. SHGM’nin lisans belgesini almak için ise özel şirketlerin vermiş olduğu eğitimden başarılı bir şekilde geçmek gerekiyor.

Drone Hayatımızı Hangi Alanlarda Kolaylaştırdı?

→Sağlık
→Kargo taşımacılığı
→Tarım
→ İnşaatlar
→ Harita çizimi

 

14- GERİATRİ UZMANI

Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hastalıkların tanı ve tedavi aşamalarında geriatri bilim dalı devreye girer.

Geriatri dahiliye alanının yan dalıdır. Dahiliye uzmanı olduktan sonra 3 yıl yaşlı sağlığı eğitimi alan bireyler, geriatrist olabilirler.

Geriatri; şeker, tansiyon, böbrek rahatsızlıkları, guatr, mide rahatsızlıkları, kemik erimesi, unutkanlık, idrar kaçırma, uykusuzluk gibi hastalıklarla ilgilenir.

65 yaş ve üzeri bireyler geriatri bölümüne başvurarak bu alandan yardım alabilirler.

 

15- AKTÜERYA UZMANLIĞI

Aktüerya; insanların doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını yani kaza, yangın, deprem, hırsızlık, sel gibi mal varlığına etki eden, önceden bilinmesi beklenmeyen olayları, bu olaylardan kaynaklanacak finansal etkileri inceleyen bir bilimdir.

Aktüer; finansal riskleri analiz edebilen, sorunlara çözüm üreten ve her çözümün uzun sürekli sonuçlarını analiz eden bir uzmandır.

Aktüerlerin, sizler için hazırladıkları risk programları dikkate alınmadığında, ekonomik şartlarınızda istenmeyen durumlar oluşabilir.

Aktüer olmak isteyen bireylerin matematik ve bilgisayar alanında donanımlı olmaları gerekmektedir. Ayrıca araştırmacı, girişimci, yeniliklere açık, ekonomi ve bankacılık ile ilgili bilgilere sahip olması gerekir.

Aktüer olabilmek için üniversitelerin aktüerya bölümünün tamamlanmış olması gerekmektedir.

 

16- EKOLOJİ UZMANLIĞI 

Canlıların birbiriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına ekoloji denir.

Ekoloji bilimiyle uğraşan kişilere; ekolog, ekoloji uzmanı denir.

Ekologlar; dünya üzerinde bulunan canlı ve bitki türlerini inceler, yeni canlı ve bitki türlerini keşfeder, keşifler sonucunda ulaşılan yeni bilgileri tüm insanlığa armağan eder.

Ekolog olabilmek için üniversitelerin ekoloji mühendisliği bölümünün okunması gerekmektedir.

 

17- ÇÖP MÜHENDİSLİĞİ 

Çöp mühendisi; atıkların oluştuğu andan itibaren ayrıştırılması, sınıflandırılması ve çevreye zarar vermeden, sürdürülebilir ve yenilenebilir olacak şekilde tekrardan geri kazandırılması konusunda teknik bilgiye sahip olan kişilere verilen unvandır.

Çöp mühendisliği, Avrupa ülkelerinin birçoğunda meslek grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde çöp mühendisliği yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çevreye atılan atıklar geri dönüştürülme yöntemiyle farklı ürünlere çevrilebilmektedir. Örneğin; İsveç üretmiş olduğu çöplerin %99’unu geri dönüşüm yöntemi ile ülke ekonomisine kazandırmaktadır. Hatta farklı ülkelerden çöp ithal etmektedir.

Çöp Mühendislerinin;

→ Çöplerin üretildikleri yerde doğru sınıflandırılmasını
→ Çöplerin toplanarak istiflenmesi
→ Çöplerin geri dönüşüm noktasına taşınması
→ Çöplerin toplanması ve tasnifi sırasında çalışanların sağlığının korunmasında
→ Çöplerde oluşan sıvıların toprağa ve yeraltı sularına ulaşmasını engellemesi noktalarında önemli görevleri bulunmaktadır.

Türkiye’de çöp mühendisliği ile ilgili bir meslek grubu şu an itibariyle mevcut değildir. Yalnız çeşitli faaliyetler ile çöplerin geri dönüşüm yolu ile ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.

 

18- KENTSEL TARIM UZMANLIĞI

Kentsel tarım; kentin içinde ve çevresindeki tarımsal faaliyetleri kapsayan tarımdır.

Kentsel tarım, kentin kendi kaynaklarıyla gıda ihtiyaçlarının üretilmesi ve dağıtılması işlemidir.

Kentsel tarım sadece tarla ve bahçelik alanında değil hayvancılık ve avcılıkta kentsel tarımın parçasıdır.

Kentsel tarım (şehir tarımı) kısaca şehir sınırları içerisinde besin üretimi yapmaktadır. Sebze, meyve, mantar, balık gibi besinleri üretmektedir.

Şehirde yaşayan insanlar terasta, balkonda, parklarda, fabrika bahçesinde, depo çatılarında kentsel tarım yapabilirler.

Kentsel Tarım Uzmanları;

→ Kentsel tarım alanlarına uygun mekanların, bina ve arazi yapılarını araştırır, kullanıma uygun olan arazileri tespit eder.
→ Nüfusun artmasına bağlı olarak gıda sorununu azaltmak için tarım arazilerinin alanını arttırmaya yönelik çalışmalar yaparlar.

‘’Çatı üstü tarım’’ kentsel tarımın örneklerinden bulunmaktadır. Fabrikaların, depoların üstleri kentsel tarım için uygun alanlardır. Çatı üstü tarımın en güzel örneklerini Çin’de görmekteyiz.

Dünya genelinde birçok devlet kentsel tarım uyguluyor ve bu faaliyetleri teşvik etmek için devlet politikaları olarak çeşitli düzenlemeler yapmaktadırlar. Türkiye’de ise; kentsel tarım plan ve programlı yapılan bir faaliyet değildir. Ülkemizde kentsel tarım ile ilgili herhangi bir yasal mevzuat bulunmamaktadır. Tabi ki doğal olarak bu durum Türkiye’de kentsel tarımın uygulamasını ve gelişmesini engellemektedir.

 

19- İKLİM MÜHENDİSLİĞİ

İklim mühendisliği; gelecekte karşımıza çıkacak iklim değişikliklerinin önlenmesi, küresel ısınma sonucu ortaya çıkan iklim değişikliklerini takip etmek, iklim değişikliğine karşı yeni tedbirler almak ve ülkelerin iklim değişikliğine karşı almaları gereken önlemleri hazırlayan kişilere verilen unvandır.

İklim mühendisleri; küresel ısınmanın dünya üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak için çalışmalar yapan bilim insanlarıdır.

İklim Mühendislerinin;

→ Küresel ısınmanın ortadan kalkması için neler yapılması gerektiği ile ilgili çalışmaların yapılması.
→ Ozon tabakasında meydana gelen incelmeler takip edilerek, olası çözüm yollarının araştırılması.
→ Atmosferde oluşan fiziksel ve kimyasal hareketlilikleri takip etmek gibi görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

İklim mühendisi olabilmek için ise üniversitelerin mühendislik fakültelerinde 4 yıllık lisans eğitimi içeren meteoroloji ve iklim mühendisliği bölümünü tamamlamalıdır.

 

20- AKILLI ŞEHİR UZMANLIĞI

Akıllı Şehir;

→ Ülkelerin mevcut varlıklarını ve kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak amacıyla, kullanılan kaynakların tüketimi ve maaliyetini azaltmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak oluşturulan şehirlerdir.
→ Akıllı şehirlerde teknolojik aletler üst seviyede kullanılarak insanların yaşam standartlarını arttırılır.

Akıllı Şehirlerin Kurulmasının Amaçları Arasında;

→ İnsanların refaha ve yaşam standartlarını arttırmak
→ Emniyet ve güvenliğin üst seviyeye çıkarılmak istenmesi
→ Ortaya çıkacak tüm problemlere karşı sistemli, ani ve sürdürülebilir bir biçimde müdahale etmek
→ Gelecek nesillerin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını ve yaşam kalitesini arttırmak
→ Fizikseli dijital ve insani değerlerin bir araya getirilerek vizyonel bakış açısıyla hayata bakmak, geliştirilmiş ulaşım ve altyapı imkanlarına sahip olmak vs. gibi sebeplerden dolayı akıllı şehir planlaması yapılmaktadır.

Akıllı Şehir Uzmanları İse;

→ Akıllı şehir mimarisinin hazırlanması
→ Doğal kaynakların kullanımı ile ilgili planlama yapmak
→ Vizyonel insanlarla birlikte projeler hazırlanması
→ Bilişim ve dijital sistemlerin hayata entegrasyonunun sağlanması
→ Akıllı şehir plan ve programının hazırlanması vb. gibi görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Dünyada akıllı şehir uygulamasını hayata geçiren şehirler ise; Milano, Oslo, Hong-Kong, Singapur, Dubai, Amsterdam, Barselona gibi şehirlerdir.

Ülkemizde ise akıllı şehir projesi hayata geçirilmedi ancak; İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Kayseri, Gaziantep gibi büyük şehirlerde akıllı şehir uygulamaları için yatırım yapılmaktadır.

 

21- VERİ DEDEKTİFİ

Veri dedektifi (nesnelerin interneti) cihazlarından ve bilgisayar ağlarından elde edilen bilgileri analiz ederek ilgili kurum ve kuruluşlara veri aktarımını gerçekleştiren kişilere verilen unvandır.

 

22- İNSAN KAYNAKLARI UZMANLIĞI

İyi bir insan kaynakları uzmanı olabilmek için;

→ Kendinizi geliştirmek için alanınızla ilgili kitaplar ve makaleler okumalısınız. Dizi ve filmler izleyebilirsiniz.
→ İnsan kaynakları alanında eğitim veren programları takip ederek sertifika alabilirsiniz.
→ Hayata bir ucundan başlayarak insan kaynakları alanında çalışabileceğiniz bir sektör belirleyiniz.
→ Disiplinli planlı ve programlı olunuz.
→ İnsan kaynakları uzmanı olmak için; Türkiye’de insan kaynakları yönetimi bölümünü tamamlayan öğrenciler insan kaynakları departmanında çalışabilecek konuma gelmiş olurlar.
→ İnsan kaynakları uzmanı; şirket bünyesinde çalışabilecek bireylerin işe alımı ve işten çıkarılmasında fonksiyonu olan, şirket çalışanlarının motivasyonlarını arttırarak onlara hizmet içi eğitimleri veren kişilerin sahip oldukları unvanlardır.

İnsan kaynakları uzmanlarının;

→ Bulunduğu şirketin personel ihtiyacını karşılamak
→ İş başvurularında CV incelemesi yapmak
→ Şirket çalışanlarının performans değerlendirilmesini yapmak
→ İşe alım sürecinde bireylere mülakat uygulamak
→ Çalışan bireylere hizmet içi eğitimler vermek
→ İşten ayrılan çalışanların çıkış işlemlerini gerçekleştirmek vb. gibi görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

 

23- EPİDEMİYOLOG

Epidemiyoloji; toplumdaki hastalık, kaza ve sağlık ile ilgili durumların dağılımını, hastalıkların gruplandırılmasını, görülme sıklıklarını ve hastalıklara sebep olan nedenlerin belirlenmesini sağlayan bilim dalıdır.

Epidemiyoloji doktoruna ise ‘’epidemiyolog’’ denir.

Epidemiyogların;

Salgın ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili, elde edilen bilgi ve belgelerle ilgili sonuçlarını analiz etmek, meydana gelen hastalık ve kazalar ile ilgili çalışmalar yapmak, hastalıkların görülme sıklığını ölçmek gibi görev ve sorumlulukları vardır.

Belirli bir zamanda belirli bir bölgedeki insanlar yaş, cins ve meslek grupları ile ilgili analizler yapılarak hastalıklara neden olan faktörlerin incelenmesi amaçlanır.

 

24- E-SPOR KOÇU

E-spor koçu bilgi ve tecrübesi ile oyuncuları maçlara hazırlayan ve maç esnasında takımına taktik veren kişilere verilen unvandır.

E-Spor Koçunun Görevleri;

→ Takımı maçlara profesyonel bir şekilde hazırlar.
→ Takımının oyun esnasında uygulayacak taktikleri belirler.
→ Gelişmekte olan e-spor dünyasında güncel olan oyunlarla ilgili araştırmalar yapar.
→ Takımına günlük, haftalık, aylık çalışma programları çıkartır.
→ Takım içindeki sorunları çözerler.

E-spor koçu olmak için; başlangıçta çok iyi düzeyde oyun bilgisi, strateji geliştirme ve takım yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan Türkiye E-Spor Federasyonu’nun düzenlediği kurlara katılıp, antrenörlük belgesi almanız gerekmektedir.

 

25- SENTETİK BİYOLOJİ UZMANLIĞI

Sentetik biyoloji; faydalı amaçlar için organizmaların var olan yeteneklerine, yeni yetenekler kazandırmayı tasarlayan ve organizmalarda bu işlemi gerçekleştirirken mühendislik yöntemlerini uygulayan bilim dalıdır.

Sentetik biyoloji uzmanları genetik parçaların nasıl çalıştığını anlamaya ve genetik parçaları kullanarak faydalı ürünler üretmeyi amaçlamaktadırlar.

Sentetik biyoloji uzmanları DNA dizilimlerini üretip yeni genomlarla birleştirmeyi amaçlar.

Sentetik biyoloji sayesinde;

→ Biyoyakıtlar (biyolojik kütlenin yakıta dönüşmesi)
→ Yenilenebilir kimyasallar
→ Tarımda gübre ihtiyaçlarının ortadan kalkması
→ Pirinçteki A vitamini eksikliğinin kaldırılması
→ Toprak ve sudaki toksik maddeleri ortadan kaldıran organizmalar üretmek
→ Sentetik DNA ve sentetik protein üretmek gibi çalışmalar yapmaktadırlar.

Sentetik biyoloji uzmanı olmak için; üniversitelerin 4 yıllık biyoloji, biyokimya, farmakoloji, mikrobiyoloji ve biyomedikal mühendisliği bölümleri tercih edilmelidir.

 

26- AKILLI BİNA UZMANLIĞI

Akıllı bina, teknolojinin bizlere sunduğu tüm imkanları kullanarak, binalarımızda enerji verimliliğini arttırarak tüketilen enerjinin en aza indirilmesi, insanlara rahat ve güvenli bir ortamın oluşturulmasına olanak tanıyan bina sistemleridir.

Akıllı bina sistemleri, ev sahiplerine daha fazla konfor ve güvenlik sunan sistemlerdir.

Akıllı Binaların Özellikleri;

1- Güvenlik Sistemleri;
Binanın yapılış aşamasında depreme dayanıklı malzemeler kullanılır.

2- İletişim ve Haberleşme Sistemleri;
Haberleşmenin hızlı olabilmesi için kablosuz internet, telekonferans ve telsiz sistemleri aktif olarak kullanılır.

3- Enerji Verimliliği;
Bina içi ve dışında kullanılan tüm elektrikli aletlerin çalışma prensipleri minimum düzeyde enerji harcayacak şekilde dizayn edilmiştir.

4- Bina Otomasyon Sistemi;
Kişiye özel olacak şekilde dizayn edilmiştir. Elektrik sistemlerinin otomatik değiştirilmesi gerçekleşmektedir.

 

27- GERONTOLOJİ UZMANI

Gerontoloji; diğer bir ismi yaşlılık bilimi olarak adlandırılır.

Gerontolojinin amacı toplumdaki yaşlı bireylerin hayatlarında karşılaştıkları problemlere çözüm üretmek ve yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli olan adımların atılmasını sağlamaktadır. Gerontoloji bilimi ise yaşlılara destek olabilecek, onlarla iletişimi güçlü olan, problemlerine çözüm bulan ve onların hayatlarını daha konforlu hale getirmelerinde destekçi olan bireylerin meslek hayatına atılmasını sağlamaktadır.

Üniversitelerin gerontoloji bölümünün, 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan her bir birey ‘’gerontolog’’ unvanına kavuşur.

Gerontologların görevleri;   

→ Çalıştıkları birimlerde yaşlı bireylere yardımcı olarak onların konforlu bir hayat geçirmelerine yardımcı olurlar.
→ Yaşlıların huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmelerine yardımcı olurlar.
→ Yaşlılar arasındaki problemleri çözerler.
→ Yaşlıların yakınlarına danışmanlık eğitimi verirler.
→ Yaşlılarla birlikte zaman planlaması yaparlar.
→ Yaşlılarla birlikte aktiviteler planlarlar.
→ Yaşlıların sosyal yönden gelişmesini desteklerler.

Gerontologların çalışma alanları;

→ Huzurevleri
→ Bakımevleri
→ Hastaneler
→ Sivil toplum kuruluşları
→ Araştırma merkezleri
→ Özel şirketler

 

28- BİYOMETRİK YÜZ OKUMA UZMANI

Profil tanımlama; insanların yüz, mimik, jest, ses, koku, kıyafet hatta anatomik özellikleri ile beden dillerini, deneysel yöntemler kullanarak kişilik/ karakter gibi geniş/ anlık duygular gibi reflektif davranış ve unsurlarını anlamak için kullanılan tekniklerin bir araya getirdiği özel bir daldır.

→ Satış pazarlama
→ İnsan kaynakları uzmanlığı
→ İletişim uzmanları
→ Kişisel gelişim uzmanları
→ Eğitim
→ Psikoloji
→ Güvenlik vb. gibi birçok meslek dalında profil tanımlama yöntemi ile personel alımları gerçekleştirilmektedir.

Dünyada MCI, General Electric, American Airliens gibi büyük şirketler, FBI ve CIA gibi istihbarat kurumları, psikiyatr kurumlarına personel alımlarında profil tanımlama yöntemi kullanılır.

Biyometrik yüz okuma tekniği; insanların karakterlerini, hangi alana karşı ilgili olduğu, hangi alanlarda başarılı olacağı gibi bilgileri elde etmenize yardımcı olmaktadır.

‘’Antroface’’ denilen biyometrik yüz okuma ve profil tanımlama yöntemi ile insanlar birbirleri ile iletişime geçmeden karşı taraf hakkında önemli ipuçları elde edebilmektedir.

Biyometrik yüz okuma uzmanlığı eğitimi yaklaşık 2-4 ay arası sürmektedir. Bu eğitimi özel kurumlar ve uzmanlar tarafından alabilirsiniz.
Profil tanımlama eğitimleri; videolar, dokümanlar, workshop ile zenginleştirilmektedir.

Farklı üniversitelerin vermiş olduğu biyometrik yüz okuma ve tanıma sertifikası ile konferans, seminer ve panellerde yurtiçi ve yurtdışında profil tanımlama eğitimi verebilirler. Kurum ya da kuruluşlara danışmanlık hizmeti sağlayabilirler.

 

30- KİŞİSEL MARKA DANIŞMANLIĞI